30 noiembrie 2008

Misterele lui OsirisÎn Egiptul aflat sub domnia faraonului Sesostris salcâmul lui Osiris, Arborele vieţii este atins de o vrajă ce îl va face să moară. Şi pentru că de el depinde întreaga existenţă a civilizaţiei egiptene, salvarea salcâmului devine unicul scop al faraonului. Persoana ce pare să fie destinată a-l face să reînverzească este Iker, un scrib modest, dar ale cărui încercări sunt dintre cele mai dificile. Însă Iker nu este un scrib oarecare. Dorinţa lui cea mai mare este de afla cât mai multe despre misterele ce înconjoară Abydosul, pământul sfânt, unde sunt celebrate misterele reînvierii şi unde se află şi cea care i-a răpit inima, frumoasa preoteasă Isis. Destinul său îl poartă spre descoperirea celor necesare pentru a împiedica moartea arborelui, de la regina turcoazelor până la faimosul şi aproape incredibilul aur din Punt. Dar toate acestea nu sunt îndeajuns pentru că cel care doreşte nu doar moartea arborelui, ci a întregii civilizaţii egiptene şi a legii lui Maat, se foloseşte de puterea lui Seth şi a demonilor deşertului. Iar dorinţa lui de distrugere şi puterea pe care o are asupra oamenilor îl fac un duşman de temut.
Iker nu va reuşi fără ajutorul faraonului şi al celor ce sunt devotaţi acestuia şi Egiptului; însă ca la orice Curte regală se găsesc şi din aceia care orbiţi de dorinţa de putere şi înavuţire sunt gata să se vândă forţelor întunericului. Ca urmare piedicile puse de ei se vor dovedi cu atât mai greu de trecut.

Cercul de aur din Abydos, Ţara Punt ce nu apare pe nici o hartă şi de a cărei existenţă mulţi se îndoiesc, multele zeităţi ale Egiptului, legătura dintre lumea celor vii şi tărâmul morţilor, celebrarea misterelor cerute de legea lui Maat şi ritualurile ce le însoţesc, ridicarea piramidelor ce se vor mai mult decât morminte şi au rolul lor în protejarea Egiptului, Ka-ul-energia fiecărui om şi loc sunt doar câteva din multele "ingrediente" ce sporesc farmecul călătoriei alături de Iker.

O serie plină de aventuri, mister şi magie ce merită citită pentru a afla câteva din tainele lumii antice şi pentru descrierile deosebite ale ţării Nilului şi ale oraşelor sale minunate.

Şi pentru că pe parcurs zeităţile Egiptului nu stau deoparte voi încerca să fac o scurtă prezentare a celor ce apar pe parcursul aventurilor tânărului scrib.

Isis, soţia lui Osiris este un simbol al iubirii conjugale. Când Seth îl ucide pe Osiris pentru a prelua domnia Egiptului, Isis nu îşi va găsi liniştea până nu va afla trupul soţului şi nu va îndeplini ritualul de înmormântare. Isis şi Osiris sunt zeităţi ale luminii, ale binelui şi cei care se îngrijesc de sufletele celor plecaţi de pe tărâmul celor vii. Seth este zeul întunericului, al forţelor răului şi duşman neîmpăcat al lui Osiris.
Thot, zeul scribilor şi al înţelepciunii, al ştiinţei este intermediarul dintre cei morţi şi zei. Apare ca un om cu cap de babuin.
Anubis, zeul ce ia înfăţişarea unui şacal, este cel care cântăreşte inimile aflate la judecată în faţa zeilor; de asemenea păstrător al sufletelor împotriva forţelor întunericului.

Un comentariu:

  1. Draga Irina, ce bine ca reusesti sa-ti faci timp pentru citit...:) Eu sunt atat de ocupata permanet...si tare rau imi pare ca nu reusesc si eu sa-mi hranesc mai mult sufletul cu lectura. Sa stii ca in seara asta mi-am scos la imprimanta Momo ca sa o pot citi la Timisoara.Aas ca saptamana viitoare iti scriu ne4gresit sa-ti spun ce parere am:)
    Cat despre "Misterele lui Osiris" , dupa ce am citit randurile tale mi-am amintit cat de mult am indragit in copilarie, orele de Istoria Artelor cu Egiptul Antic:)

    RăspundețiȘtergere

Thank you for the moments you spent visiting and for leaving a trace in words! Kiddo