11 decembrie 2008

La porţile moscheii, Kader Abdolah

Dincolo de porţile moscheii, o lume nebănuită, istorie, religie şi viaţă de familie. O curte cu o fântână cu peşti multicolori, un bătrân cedru, martor la întreaga poveste a celor ce locuiesc vechea casă, o cioară despre care nimeni nu ştie de când locuieşte acolo.

Aga Djan, capul familiei, cel care îşi conduce afacerea din Bazar cu multă pricepere, care îşi găseşte timp pentru fiecare dintre membrii familiei şi pentru a-i sfătui este stâlpul casei aflate lângă moschee. Viaţa familiei, viaţa oraşului, a bazarului şi a Iranului se împletesc în moduri neşteptate şi nu fericite. Momentele importante ale schimbărilor ce au loc pe plan politic îşi pun amprenta asupra destinelor celor din familia lui Aga Djan şi asupra celor din jurul lor.

Bazarul, viaţa ce altădată îşi avea miezul acolo, negustorii cu afacerile lor, sunt încet înghiţiţi de producţia în serie, iar fanatismul religios face ca prietenii de ieri să devină duşmani.

O lume de poveste transformată într-o lume guvernată de religie, fanatism, ură, pe care cu greu o vom putea înţelege. Teroarea e cea care schimbă oamenii, frica pentru propria viaţă e mai presus de omenie, pentru unii. Nota de final a cărţii e una frumoasă, ne arată că nu toţi oamenii sunt răi, iar dacă se întâmplă să greşească ştiu cum să îşi "corecteze" greşelile!

"Este o carte despre arta, religie, sex, despre film, despre importanta radioului si a televiziunii(...). Am dat deoparte cortina şi am înfăţişat Islamul ca pe un mod de viaţă (...) Am vrut să dezvălui partea aceea blândă, casnică, a Islamului, nu radicalismul său."- Kader Abdolah

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thank you for the moments you spent visiting and for leaving a trace in words! Kiddo