30 noiembrie 2008

Misterele lui Osiris



În Egiptul aflat sub domnia faraonului Sesostris salcâmul lui Osiris, Arborele vieţii este atins de o vrajă ce îl va face să moară. Şi pentru că de el depinde întreaga existenţă a civilizaţiei egiptene, salvarea salcâmului devine unicul scop al faraonului. Persoana ce pare să fie destinată a-l face să reînverzească este Iker, un scrib modest, dar ale cărui încercări sunt dintre cele mai dificile. Însă Iker nu este un scrib oarecare. Dorinţa lui cea mai mare este de afla cât mai multe despre misterele ce înconjoară Abydosul, pământul sfânt, unde sunt celebrate misterele reînvierii şi unde se află şi cea care i-a răpit inima, frumoasa preoteasă Isis. Destinul său îl poartă spre descoperirea celor necesare pentru a împiedica moartea arborelui, de la regina turcoazelor până la faimosul şi aproape incredibilul aur din Punt. Dar toate acestea nu sunt îndeajuns pentru că cel care doreşte nu doar moartea arborelui, ci a întregii civilizaţii egiptene şi a legii lui Maat, se foloseşte de puterea lui Seth şi a demonilor deşertului. Iar dorinţa lui de distrugere şi puterea pe care o are asupra oamenilor îl fac un duşman de temut.
Iker nu va reuşi fără ajutorul faraonului şi al celor ce sunt devotaţi acestuia şi Egiptului; însă ca la orice Curte regală se găsesc şi din aceia care orbiţi de dorinţa de putere şi înavuţire sunt gata să se vândă forţelor întunericului. Ca urmare piedicile puse de ei se vor dovedi cu atât mai greu de trecut.

Cercul de aur din Abydos, Ţara Punt ce nu apare pe nici o hartă şi de a cărei existenţă mulţi se îndoiesc, multele zeităţi ale Egiptului, legătura dintre lumea celor vii şi tărâmul morţilor, celebrarea misterelor cerute de legea lui Maat şi ritualurile ce le însoţesc, ridicarea piramidelor ce se vor mai mult decât morminte şi au rolul lor în protejarea Egiptului, Ka-ul-energia fiecărui om şi loc sunt doar câteva din multele "ingrediente" ce sporesc farmecul călătoriei alături de Iker.

O serie plină de aventuri, mister şi magie ce merită citită pentru a afla câteva din tainele lumii antice şi pentru descrierile deosebite ale ţării Nilului şi ale oraşelor sale minunate.

Şi pentru că pe parcurs zeităţile Egiptului nu stau deoparte voi încerca să fac o scurtă prezentare a celor ce apar pe parcursul aventurilor tânărului scrib.

Isis, soţia lui Osiris este un simbol al iubirii conjugale. Când Seth îl ucide pe Osiris pentru a prelua domnia Egiptului, Isis nu îşi va găsi liniştea până nu va afla trupul soţului şi nu va îndeplini ritualul de înmormântare. Isis şi Osiris sunt zeităţi ale luminii, ale binelui şi cei care se îngrijesc de sufletele celor plecaţi de pe tărâmul celor vii. Seth este zeul întunericului, al forţelor răului şi duşman neîmpăcat al lui Osiris.
Thot, zeul scribilor şi al înţelepciunii, al ştiinţei este intermediarul dintre cei morţi şi zei. Apare ca un om cu cap de babuin.
Anubis, zeul ce ia înfăţişarea unui şacal, este cel care cântăreşte inimile aflate la judecată în faţa zeilor; de asemenea păstrător al sufletelor împotriva forţelor întunericului.

16 noiembrie 2008










Arborele vieţii, Christian Jacq

Şi dacă tot am casă nouă, frumoasă, aranjată după gustul meu îmi doresc să găsesc cuvintele potrivite care să spună ce sentimente au trezit în mine paginile printre care mă plimb. Pentru fiecare dintre noi ele spun altceva, aşteptăm cu nerăbdare să întoarcem pagina pentru a ne bucura de minunile pe care ni le oferă călătoria în lumea cărţilor. Şi fiecare nou volum mă poartă printr-o altă lume, uitată sau viitoare, însă de cele mai multe ori prin lumea din noi, nevăzută ochilor.

Zilele astea mă plimb prin Egipt în încercarea de a salva Arborele vieţii, salcâmul lui Osiris. Călătoria e plină de primejdii, aventuri şi dorinţă de reuşită. Egiptul în timpul faraonilor, ritualuri pentru menţinerea misterelor reînvierii, incursiuni în lumea de dincolo accesibilă doar celor iniţiaţi, legătura dintre viaţă şi moarte... O lume plină de mistere, fascinantă, ce încă nu ni s-a dezvăluit în totalitate şi ale cărei secrete reuşesc să provoace şi acum numeroase controverse în lumea ştiinţei.

Cartea de faţă e una de aventură, pură ficţiune, însă citind mai multe informaţii despre autor, care a fost fascinat de Egiptul antic încă din copilărie, sunt de acord să mă pierd în ţara Nilului odată cu el. Simt că ficţiunea e aici împletită cu informaţii obţinute în urma cercetărilor sale.

Mai am de parcurs un drum lung, cale de alte trei volume:) La final sper că voi avea o surpriză plăcută şi mult mai multe de povestit.

15 noiembrie 2008

Schimbare

Se simţea nevoia de schimbare! Nu prea scriu mult, dar chiar si aşa weblog mă nemulţumeşte :(
Nu am nici cea mai vagă idee dacă voi reuşi să import postările de acolo, cu toate că îmi doresc mult să le aduc în "casa" cea nouă!

Şi schimbările îmi plac, să nu fie totuşi prea dese:) Iar blogul îmi place să-l găsesc aşa cum l-am lăsat, nu cu surprize neplăcute, aranjări ale "ambientului" pe placul serverelor şi nu al meu, cu postări afişate la câteva zile după publicare, că şi aşa scriu rar.

Nu pot decât să-mi urez "Bun venit!" şi la cât mai multe călătorii printre-pagini.