19 decembrie 2010

Tutorial Gimp 1

In cele ce urmează vă voi prezenta un prim tutorial de modificare a imaginilor cu ajutorul editorului de imagini Gimp, program pe care îl puteţi descărca "for free" de la următorul link: http://www.gimp.org/. Instalarea programului nu cred că va pune dificultăţi mari :) Utilizaţi Next cât cuprinde :)

Mai intâi deschidem imaginea dorită a fi modificată în programul Gimp. Facem aceasta dând click dreapta pe imaginea pe care dorim să o deschidem, alegem opţiunea Deschidere cu (Open with), iar apoi click pe GNU image manipulation. În cazul utilizatorilor de Windows nu veţi găsi programul Gimp la cele afişate la opţiunea Open with. În această situaţie aveţi posibilitatea de a alege opţiunea de Editaţi cu Gimp sau puteţi utiliza opţiunea  Open de la Meniul File din Gimp.


 
 După deschiderea imaginii cu Gimp veţi avea deschise două ferestre sau mai multe, dar noi le vom utiliza momentan pe acestea două:

În cazul în care doriţi să utilizaţi doar o parte din poză veţi alege din fereastra din dreapta unealta de decupare  (Crop tool) printr-un click. Reveniţi la poză şi ţinând click stânga alegeţi ceea ce doriţi să decupaţi din poză. După selectare daţi Enter. În cazul în care nu sunteţi mulţumiţi cu ceea ce aţi selectat puteţi reveni la poza iniţială cu comanda CTRL+Z (UNDO).


 După ce aţi selectat ceea vă interesează din poză se afişează doar partea decupată.

 Pentru că imaginea are dimensiuni uriaşe :) pentru încărcarea pe un forum sau site vom trece la scalarea ei la dimensiuni optime. În general se permite încărcarea imaginilor de dimensiunea 800x600 pixeli. Vom face aceasta utilizând opţiunea Scalare imagine (Scale image) de la Meniul Imagine (Image).În fereastra Scalare imagine (Scale image) care se deschide ne interesează doar noile dimensiuni pe care dorim să le dăm imaginii, respectiv vom modifica lăţimea  pozei (Width) la 800 pixeli. Înălţimea pozei (Height) va fi pusă automat de Gimp şi ea  este posibil să fie diferită de 600 pixeli. Aceasta se întâmplă întotdeauna în cazurile în care imaginea a fost modificată prin decupare.
În situaţiile în care scalarea imaginii se face direct pe original, iar acesta este la rezoluţie mare, prin alegerea lăţimii de 800 pixeli vom obţine o înălţime a imaginii de 600 pixeli, în principiu.


Pentru o mai bună vizualizare a imaginii scalate vom da un zoom mai mare de la Meniul Vizualizare (View), respectiv 100%.
Şi acum vom adăuga un element de "înfrumuseţare" a imaginii, respectiv o bordură difuză. Vom selecta de la Meniul Filtre (Filters) opţiunea Decorare iar de aici Bordură difuză (Fuzzy Border).


Se va deschide o nouă fereastră în care vom alege culorea bordurii şi mărimea ei în pixeli. Culoarea o vom alege dând click pe opţiunea Culoare (Color) din fereastra respectivă, iar dimensiunea de la Dimensiune bordură (Border Size). Eu am optat pentru o bordură albă de 16  pixeli.

În cazul în care doriţi ca modificarea să fie făcută pe poza originală, respectiv cea obţinută prin decupare, debifaţi opţiunea Lucrează pe o copie (Work on copy).

Eu am avut bifată opţiunea precizată mai sus şi ca urmare s-a deschis o nouă fereastră în care am imaginea modificată conform dorinţei :)

Pentru a avea în continuare atât imaginea originală de la care am pornit, cât şi noua imagine vom alege de la Meniul fişier (File) opţiunea Salvează ca... (Save as...). Vom da un nou nume fişierului cu poza modificată (titlu_poza) şi obligatoriu extensie (fel fişier), respectiv .jpg sau dacă doriţi să faceţi editări ulterioare .png. Sper că v-am fost de folos! Ne auzim la anul cu noi tutoriale despre multitudinea de posibilităţi pe care o oferă Gimp-ul! Şi probabil voi folosi comenzile doar într-una din cele două limbi, română sau engleză, în funcţie de feed-back-ul primit din partea voastră :) Eu prefer engleza :)

4 comentarii:

 1. deci vad ca ti-ai tras background nou la blog! Imi place tare mult! Te pup!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc! Octavian, in cautarile lui pentru blogul scolii, a dat de el si mi-am zis ca e tocmai potrivit pentru pasiunea mea :)Te pup si eu! Si astept cu nerabdare sa-mi spui daca ti-au iesit taieturile :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumim Kiddo pentru tutorial, e suuper.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ma bucur ca v-a fost de folos! Si mai urmeaza si altele!

  RăspundețiȘtergere

Thank you for the moments you spent visiting and for leaving a trace in words! Kiddo